Uncategorized

Kejadian Aneh Berpantang Anak sulung.

Hai uols. Lama sangat ummi menyepi. Maaf sangat. Mati idea untuk menulis sebab tu dah lama sangat ummi tak menulis. Tengah rehat-rehatkan badan dengan menahan period pain tetiba terlintas untuk menulis berkongsi kisah tentang kejadian aneh semasa berpantangkan anak sulung ummi. . . . Ummi ni berasal dari utara tanah air walaupun sebenarnya anak kelahiran… Continue reading Kejadian Aneh Berpantang Anak sulung.

Advertisements
COOKING

Terung Goreng

Terung. Bila sebut terung ni, ummi tahu masak pajeri je. Selain pajeri memang tak tahu nak masak apa. Baru-baru ni suami mintak terung goreng maka ummi cuba masak dan alhamdulillah sedap walaupun simple je. Bahan-bahannya : 2 labu bawang besar, 4 biji terung kecil, 10 ~ 15 biji cili api. Cara penyediaannya : Belah terung… Continue reading Terung Goreng

COOKING

Resepi Kari Ikan Dengan Homemade Rempah Ratus.

Siang tadi ummi ada masak kari ikan guna bahan-bahan rempah ratus yang dimesin sendiri. Ummi suka dan rasanya pun sedap sangat! Suami dan anak-anak pun suka. Selalunya ummi beli dan guna serbuk kari yang sedia ada jual kat kedai jerk. Bahan-bahan rempah (untuk 1 kg ikan) : ➡️ * 1 sudu makan/ 10 ~ 13… Continue reading Resepi Kari Ikan Dengan Homemade Rempah Ratus.

COOKING

Resepi Ayam Masak Merah

Ayam masak merah, kesukaan kami sekeluarga 😊. Bahan-bahannya : 1 ekor ayam potong 16, 1 lembar daun kunyit, 1 sudu teh asam jawa, 1 sudu makan gula (untuk kurangkan rasa pedas cili kering), 2 inci halia*, 2 inci kunyit hidup*, 3 ulas bawang putih*, 3 biji bawang merah besar*, 8 biji bawang merah kecil*, 1… Continue reading Resepi Ayam Masak Merah

COOKING

Resepi Chicken Chop

Hai korang... Ni kejadian isnin baru ni. Petang tu pergi Econsave dan berkira-kira dengan suami nak masak apa malam tu. Pikir punya pikir, ok kita buat Chicken Chop. Anak-anak pun asyik dok minta buatkan tapi tapi tak ingat-ingat 😁. Keluar dari Econsave, singgah ke kedai frozen tepi Econsave. Beli peha ayam frozen khas untuk chicken… Continue reading Resepi Chicken Chop

COOKING

Resepi Udang Telur Masin

Hai korang... Hari senin haritu big boss masuk dapur maka terjadilah menu untuk makan tengahari... UDANG TELUR MASIN Bahan-bahan : 🦐 ½ kilo udang (kitaorang guna udang kecil jerk, udang besar kurang manisnya), 🦐 3 biji telur masin (rebus dan ambil kuningnya sahaja, lenyekakan), 🦐 3 tangkai daun kari, 🦐 10 biji cili api (ikut… Continue reading Resepi Udang Telur Masin

COOKING

Resepi Gulai Puyuh.

Allah... Lamanya ummi tak update blog. Maaf semua follower. Ok, harini ummi belanja resepi Gulai Puyuh, lama sangat dah tak mem"puyuh" nih 😁. Korang suka makan puyuh? Ajomm ummi kongsikan. Bahan-bahan : 5 ekor puyuh, 3 inci kunyit hidup, 3 batang serai diketuk, 15 ~ 20 biji cili api (ikut kepedasan mana korang nak), 700ml… Continue reading Resepi Gulai Puyuh.